kökschefen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Brännvinskryddning
E-post Print

                              

Brännvinskryddning 

Kunskapsmentor: Gunnar Syrén och hans skrifter om brännvinkryddning samt en, för länge sedan brännvinsprovning på Halltorps Gästgiveri utanför Borgholm. 

Brännvin har anor i Sverige sedan 1300-talet.  Det kan tyckas långt tillbaka i tiden men man tror att de som först destillerade alkohol var kineserna och därifrån fördes kunskapen vidare till främre Asien, d.v.s. arabiska halvön och länderna runtomkring östra medelhavet, ca 3 000 år f Kr.  

I Grekland beskrev Hippokrates tillverkningsprocessen omkring 400 år f kr. Med andra ord, konsten att tillverka alkohol genom destillering har funnits nästan lika länge som mänskligheten. 

Destillerar man vin kan man få Cognac eller Armagnac, destillerar man äpplecider får man Calvados och för att ta ett tredje exempel så blir det Rom av sockerrör eller melass.

Från början destillerade man vin för att få brännvin i Sverige. Brännvin tillverkas numera mestadels genom att potatis eller säd får reagera tillsammans med malt och jäst. Stärkelsen förvandlas till socker som jäser till alkohol och kolsyra. Den jästa vätskan destilleras sedan genom upphettning, förångning och avkylning. Alkoholen förångas och leds till avkylning och återgår då till vätska som samlas upp. Detta kallas råsprit. 

Råspriten destilleras ytterligare minst en gång. Nu har vi ett okryddat brännvin som är basen för olika smaksättningar, till snaps och likörer.

 

   Tack …

…alla Ni som besöker kökschefen.se! 

Ni får gärna dela med er av synpunkter på hemsidan vilka är viktiga för att fortsätta utveckla kökschefen.se på allra bästa sätt. 

Skicka också in recept, gärna med bilder och annat som är relaterat till mat & dryck! 

 

Skicka mail till lars@kokschefen.se

Annons
Annons
Annons
Annons