kökschefen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Drinkar & snacks Snacks & tilltugg
E-post Print

  Snacks och tilltugg 

Ofta vill vi ha något gott att stoppa i munnen till drinken. De vanligaste tilltuggen är ju jordnötterna och chipsen som vi köper i stora mängder och ofta ställer fram. Här vill vi gärna ge tips på alternativ, både till drinken före maten och törstsläckaren, d.v.s. longdrinken efter maten.

Brända mandlar
Cheddaroststänger
Cipolle fritte, friterade smålökar
Grillad vitlöksbruschetta (till drinken medan vi väntar på grillmaten)
Jordnötsdip
Kryddiga cashews
Marinerade vitlöksklyftor
Nyttiga chips
Rostade sötmandlar
Rökta laxrullar med pepparrotscrème
  
Tomatbruschetta 
      
Munsbitar 
   
Parmaskinksrullade Grissini
Italienskt så det förslår. Dela lövtunna parmaskinkskivor och rulla varje skinkbit som en spiral runt en grissinipinne.
  
Kaviarkex 
Servera runda, salta kex med en klick svart kaviar och en liten bit citron eller med röd kaviar och en liten bit gurka. 
   
Olivost 
Stick en tandpetare i en ostbit och en grön, urkärnad oliv. 
   
Ostgratinerade auberginskivor. 
Skär ett par auberginer i cm- tjocka skivor. Strö över salt, låt dem ligga ca 30 minuter och torka dem sedan torra. Hetta upp olivolja och stek dem gyllengula på båda sidor.
   
Lägg auberginskivorna efter hand på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Spritsa ut en klick soltorkade tomater i tub, tomatpasta, lägg på rucolasallad, en skiva mozzarella, lite kapris och krydda med oregano eller timjan. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 minuter i 225º.  Bör serveras ljumna.  
     
Sardellblandning 
Bred smör på en skiva runt, mörkt bröd. Lägg en skiva gurka, skiva tomat och skiva hårdkokt ägg ovanpå. Stick en tandpetare i och toppa med en sardell.    
   
Tunnbrödsrulle  
Bred gräddfil och svart kaviar på en skiva mjukt tunnbröd. Rulla ihop brödet, skär i lämpliga munsbitar och stick en tandpetare igenom. Eller träd en paprikaring runt varje rulle. 
  
Endiveost
Fyll endiveblad med en röra på blue cheese och crème fraiche. Dekorera med valnöt. 
  
Tomatost på pinne
Träd mozzarellabitar och körsbärstomater på tandpetare. 
  
Laxsnittar
Rosta vitt bröd och dela i små snittar. Lägg en liten skiva rökt lax och en klick pepparrotsost samt basilikablad på.