kökschefen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Mat & recept Såser Majonnässåser
E-post Print

Bas – majonnäs

Ca 2½ dl

1 äggula
1½ tsk vinäger
1½ krm salt
1 krm finmalen vitpeppar
1 tsk fransk, ljus senap
2-2½ dl mat- eller olivolja

Gör så här:

Se till att alla ingredienser har samma temperatur, gärna rumstempererade. Blanda vinäger, salt och vitpeppar i en rundbottnad bunke och vispa tills saltet blir upplöst. Tillsätt senap och äggula och blanda noggrant.

För att inte såsen ska skära sig är det viktigt att hela såsmängden vispas in den tillsatta oljan, väldigt lite i början, innan ny olja tillsätts. Efter hand som såsen tjocknar kan oljan tillsättas i lite större volymer, men ha inte för bråttom. Skulle såsen bli för tjock så kan ½ msk vatten tillsättas.

Skulle såsen skära sig så går den att rädda. Lägg då en äggula (eller ½ msk vatten) i en ny bunke och tillsätt den skurna majonnäsen i mycket små portioner under ständig kraftig vispning.