kökschefen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Mat & recept Såser Såser till kötträtter
E-post Print

                 

Dyr Cognacsås 

I den här såsen ska man använda Cognac av hög kvalitet, därav dyr sås. Ju bättre Cognac ju godare sås eftersom det är aromämnena i drycken som vi är ute efter.  

Såsen passar till många goda kötträtter på nöt, kalv och fågel men också till stekt njure. 

För 4 personer 

2 msk smör
2 msk finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
10 grovkrossade vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl (Idealmjöl)
4 dl grönsaksbuljong på tärning
½ dl + 2 msk god Cognac
1½ msk kinesisk soja
1 tsk citronsaft
Salt
2 msk smör 

Gör så här: 

Fräs lök, vitlök och vitpepparkorn i 2 msk smör ett par minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare en kort stund.

Pudra över vetemjöl och späd i omgångar med buljong under uppkok och vispning. Smaksätt med ½ dl Cognac, soja, citronsaft och eventuellt aningen salt. Låt såsen koka 12-15 minuter.

Sila den och blanka av med 2 msk smör. Tillsätt ytterligare 2 msk Cognac inför serveringen.

 

   Tack …

…alla Ni som besöker kökschefen.se! 

Ni får gärna dela med er av synpunkter på hemsidan vilka är viktiga för att fortsätta utveckla kökschefen.se på allra bästa sätt. 

Skicka också in recept, gärna med bilder och annat som är relaterat till mat & dryck! 

 

Skicka mail till lars@kokschefen.se

Annons
Annons
Annons
Annons