kökschefen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Mat & recept Såser Såser till kötträtter
E-post Print

                 

Dyr Cognacsås 

I den här såsen ska man använda Cognac av hög kvalitet, därav dyr sås. Ju bättre Cognac ju godare sås eftersom det är aromämnena i drycken som vi är ute efter.  

Såsen passar till många goda kötträtter på nöt, kalv och fågel men också till stekt njure. 

För 4 personer 

2 msk smör
2 msk finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
10 grovkrossade vitpepparkorn
1 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl (Idealmjöl)
4 dl grönsaksbuljong på tärning
½ dl + 2 msk god Cognac
1½ msk kinesisk soja
1 tsk citronsaft
Salt
2 msk smör 

Gör så här: 

Fräs lök, vitlök och vitpepparkorn i 2 msk smör ett par minuter utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare en kort stund.

Pudra över vetemjöl och späd i omgångar med buljong under uppkok och vispning. Smaksätt med ½ dl Cognac, soja, citronsaft och eventuellt aningen salt. Låt såsen koka 12-15 minuter.

Sila den och blanka av med 2 msk smör. Tillsätt ytterligare 2 msk Cognac inför serveringen.