kökschefen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Mikromat
E-post Print

                

Mat i mikrovågsugn 

Mikrovågsugnar har funnits ganska länge i våra kök, men trots det, så använder nog de allra flesta den för att tina upp djupfrysta råvaror och att värma tillagad mat och dryck.  

Så här säger Wikipedia om mikron. 

”Mikrovågsugnen uppfanns av den amerikanska ingenjören Percy Spencer och började produceras kommersiellt 1947. Försäljningssuccén lät dock vänta på sig till 1970-talet, då den främst märktes av i USA.  

En mikrovågsugn eller mikro är en köksmaskin som värmer mat genom ett högfrekvent elektromagnetiskt fält. Detta åstadkoms genom att elektromagnetisk strålning genereras i mikrovågsugnen av en magnetron, vilket värmer vatten och andra polariserade molekyler i mat.  

En mikrovågsugn värmer mat snabbt men bakar inte mat och ger inte maten färg på samma sätt som konventionella ugnar. Detta gör att de är lämpliga för att återuppvärma mindre mängder mat samt tillaga vissa typer av mat.

  ... Vissa har varit oroliga för att mikrovågsugnar skulle förstöra mat eller minska matens näringsvärde, men den gängse uppfattningen är att mat lagad i mikrovågsugn är lika nyttig och säker att äta som annan mat”. 

Rätt använd är mikrovågsugnen ett fantastiskt hjälpmedel för att laga mat, förutsatt att man följer råd och anvisningar. Dessutom går det fortare än traditionell uppvärmning/tillagning på spis och i vanlig ugn.  En portion fisk tar 2-3 minuter i mikron och en rostbiff på ett kilo blir klar på ca 20 minuter plus en kvarts värmeutjämning. 

Moderna mikrovågsugnar är dessutom utrustade med ett stort antal tekniska funktioner för att ge krispighet och fina ytor samt grillelement etc. 

I detta avsnitt behandlar vi matlagning med mikrovågsugn och förutom råd och anvisningar så finns en hel del recept på ”mikromat” och andra tips att använda mikrovågsugnen som komplement i matlagningen.