kökschefen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Mikromat Tips & knep
E-post Print

     

Tips och knep 

Värma tillagad mat

-  Placera de mest kompakta och tjocka delarna av portionen ytterst på tallriken och de tunnaste i mitten.

-  Placera tunna skivor på varandra eller lite omlott och tjocka skivor bredvid varandra.

- Undvik utskjutande delar som annars torkar ut.

- Lägg porös mat såsom mos med en sked till en jämn och rund form.

- Det räcker att röra om en gång för värmeutjämning när man värmer gryträtter eller såser.

-  Sänk effekten till 500 – 650 W vid uppvärmning av sådan mat som inte går att röra om, t.ex. gratäng, Janssons frestelse eller lasagne.

-  Sänk också effekten vid uppvärmning av stora matportioner och tjocka rätter.

-  Fyll bara 2/3-delar av kärlet vid uppvärmning av vätskor såsom såser, soppor och drycker som annars kan koka över.

-  Värm stuvning och sås i en mugg i stället för på tallrik vid uppvärmning av tillagad mat så rinner det inte ut på tallriken.

-  Täck över tallriken eller kärlet med lock, smörpapper eller plastfilm för att behålla fuktigheten i maten. Dessutom går det fortare och man slipper stänk i ugnen.

-  Undvik övertäckning av stekta rätter där man vill behålla den knapriga stekytan som annars kokas mjuk.

-  Vira in bröd som ska värmas i hushållspapper så absorberas ångan och bröden blir inte fuktiga.  

    

Tina djupfryst mat

-  Använd inte högsta effekt utan låg till medelhög effekt. Risken är annars att ytan tinar och börjar koka innan isen i mitten har tinat.

- Tjocka och stora bitar ska ha lägre effekt än små och tunna bitar.

- Rått kött, rå fisk och skaldjur ska tinas på mycket låg effekt.

- Färdiglagad mat på medeleffekt liksom bröd.

- Grönsaker som sedan ska kokas kan tinas på högre effekter.

- Låt det djupfrysta ligga framme en kvart innan det tinas i ugnen så går det lite fortare och dessutom blir resultatet jämnare.

- Tänk på att frysa in t.ex. köttfärs, stuvningar och förvälld svamp i tunna paket så går upptiningen fortare med bättre resultat än att tina upp en klump.

-  Skärma av tunna delar med aluminiumfolie medan tjockare delar fortsätter att tinas.

-  Låt allt få en stund för värmeutjämning.