kökschefen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Mikromat Tips & knep
E-post Print

     

Tips och knep 

Värma tillagad mat

-  Placera de mest kompakta och tjocka delarna av portionen ytterst på tallriken och de tunnaste i mitten.

-  Placera tunna skivor på varandra eller lite omlott och tjocka skivor bredvid varandra.

- Undvik utskjutande delar som annars torkar ut.

- Lägg porös mat såsom mos med en sked till en jämn och rund form.

- Det räcker att röra om en gång för värmeutjämning när man värmer gryträtter eller såser.

-  Sänk effekten till 500 – 650 W vid uppvärmning av sådan mat som inte går att röra om, t.ex. gratäng, Janssons frestelse eller lasagne.

-  Sänk också effekten vid uppvärmning av stora matportioner och tjocka rätter.

-  Fyll bara 2/3-delar av kärlet vid uppvärmning av vätskor såsom såser, soppor och drycker som annars kan koka över.

-  Värm stuvning och sås i en mugg i stället för på tallrik vid uppvärmning av tillagad mat så rinner det inte ut på tallriken.

-  Täck över tallriken eller kärlet med lock, smörpapper eller plastfilm för att behålla fuktigheten i maten. Dessutom går det fortare och man slipper stänk i ugnen.

-  Undvik övertäckning av stekta rätter där man vill behålla den knapriga stekytan som annars kokas mjuk.

-  Vira in bröd som ska värmas i hushållspapper så absorberas ångan och bröden blir inte fuktiga.  

    

Tina djupfryst mat

-  Använd inte högsta effekt utan låg till medelhög effekt. Risken är annars att ytan tinar och börjar koka innan isen i mitten har tinat.

- Tjocka och stora bitar ska ha lägre effekt än små och tunna bitar.

- Rått kött, rå fisk och skaldjur ska tinas på mycket låg effekt.

- Färdiglagad mat på medeleffekt liksom bröd.

- Grönsaker som sedan ska kokas kan tinas på högre effekter.

- Låt det djupfrysta ligga framme en kvart innan det tinas i ugnen så går det lite fortare och dessutom blir resultatet jämnare.

- Tänk på att frysa in t.ex. köttfärs, stuvningar och förvälld svamp i tunna paket så går upptiningen fortare med bättre resultat än att tina upp en klump.

-  Skärma av tunna delar med aluminiumfolie medan tjockare delar fortsätter att tinas.

-  Låt allt få en stund för värmeutjämning. 

 

   Tack …

…alla Ni som besöker kökschefen.se! 

Ni får gärna dela med er av synpunkter på hemsidan vilka är viktiga för att fortsätta utveckla kökschefen.se på allra bästa sätt. 

Skicka också in recept, gärna med bilder och annat som är relaterat till mat & dryck! 

 

Skicka mail till lars@kokschefen.se

Annons
Annons
Annons
Annons