kökschefen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Svärmors vardagstips
E-post Print

 Svärmors vardagstips

"Lillelördag" kräver ju lite mer festlig mat än de övriga vardagsveckodagarna. Här följer en lite mer festligare maträtt, som även duger som fredagsmat framför TV´n.

Brieostfylld fläskytterfilé med rödvinsås

I stället för att köpa den lite dyrare fläskfilén går det utmärkt att använda mörad fläskytterfilé. Den kräver dock några minuter extra stekning för att bli klar.

För 4 personer

600 g fläskytterfilé
50 g brieost
smör och raps- eller olivolja
Salt och peppar
  
Till såsen:  
1½ dl rödvin
200 g gröna bönor
2 dl vatten
1 gul lök, tunnt skivad
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl oliver
Majsena
½ burk tomatsås
Salt
peppar

Gör så här:

Börja med att putsa köttet och ta bort fettkappan. Skär det i åtta skivor ca 2 cm tjocka. Banka ut dem med en köttklubba till halva tjockleken (tips - lägg en plastfilm ovanpå köttbiten och banka ut den med botten av en kastrull). Lägg ihop köttbitarna två och två med en ostbit emellan. Stek köttet med lika delar olja och smör. Krydda lätt. Stek ca 8-10 minuter

Koka upp vin och vatten, tillsätt kalvfonden och red av med majsena utblandad med lite vatten. Sjud såsen ca 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Ge bönorna ett snabbt uppkok. Häll av vattnet och låt dem steka tillsammans med lök och oliver. Avsluta med att hälla i en skvätt tomatsås. Smaka av med salt och peppar. Servera och njut!

                          Källa: Dan strandqvist