kökschefen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vin & dryckestips
E-post Print

Vin och Dryckestips

Vilken typ av vin ska jag välja till den och den rätten? Ska det vara torrt eller halvtorrt? Ska det vara fatlagrat eller ungt och fruktigt? Rött, vitt eller rosé? När ska man servera starkviner?

Vin är en utmärkt dryck till mat men det är viktigt att kunna välja rätt vin till den maten man avser servera.  

Ett gott vin kan bli mindre gott med ”fel” mat och ett ”fel” vin kan dra ner smaken på maten. Sedan kan det vara tvärtom, Ett ”rätt” vin kan förhöja smaken på maten och dessutom bli godare till ”rätt” mat. De flesta har väl upplevt det. Det röda vinet som vi drack i solnedgången på den italienska pizzerian smakade inte alls lika gott hemma till det stekta köttet.  

Det gäller alltså att försöka hitta rätt vin till maten. Gamla föreställningar om att servera vitt vin till fisk och skaldjur och rött vin till kött behöver inte vara dagens sanning.  Konventionerna håller på att brytas och det är den personliga smaken som ska avgöra valet av vin och färg. 

Hur ska man då välja och finns det några regler att följa? 

Det viktigaste är att både mat och dryck i sig själva smakar bra och det gäller att välja mat och vin så att ingen av dem tar överhanden utan framhäver varandras smaker. Undvik alltså att välja mat/vinkombinationer där dåliga smaker framträder eller förstärks.

T.ex. är det inte så lyckat att välja ett strävt, rött vin tillsammans med tomat eftersom man då kan få fram en metallisk bismak, eller att välja ett vin med lite sötma till en söt dessert då det gör vinet surt. Het och kryddig mat ska inte kombineras ihop med kraftiga och sträva viner eftersom smakerna krockar och förstärker vinets strävhet ytterligare. 

Under de följande rubrikerna försöker vi ge lite tips och information om de olika vinernas karaktär och vilken typ av mat som passar bra ihop. Tipsen är inte den rätta sanningen då smaken är olika hos oss alla utan testa och pröva egna alternativ.

Vi väljer inte ut specifika viner och systembolagsnummer då dessa är färskvara och förändras genom årgångar utan presenterar istället druvsorter och vindistrikt.