kökschefen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vin & dryckestips Röda viner
E-post Print

  RÖDA VINER 

Det finns många druvor och många kombinationer som så småningom blir till vin och det är svårt att få med alla. Här nedan har vi tagit med några av de vanligaste druvsorterna och försökt kombinera deras egenskaper med mat som fungerar tillsammans.  

Många av druvorna blandas med andra druvor innan de hamnar i flaskor. Här har vi de ”rena” vinerna, framställda på sin enda druva. 

      

Cabernet Sauvignon

Blandas ofta med andra druvor. 

Kommer från: Frankrike (Bordeaux), Spanien, Östeuropa, Chile, USA, Australien, Nya Zeeland, Sydamerika. 

Karaktär: Doft och smak av svarta vinbär, ofta smakrika med tydlig syra och strävhet. Varmare klimat ger fruktigare vin med högre alkoholhalt och mindre syra. Strävheten är dock i regel densamma men upplevs då mjukare. 

Äts till: Smakrik mat av nöt, lamm och vilt. Undvik lättare råvaror. Tänk på att viner från Bordeaux är sträva och kraftiga medan vin från varmare odlingsområden blir ofta rikare och mer generösa vilket betyder att de blir bra till ännu smakrikare och kraftfulla maträtter. 

Genom fet och krämig mat såsom gräddig potatisgratäng eller gräddsås kan strävheten dämpas liksom om man bjuder något syrligt till, såsom en sås med vinäger i.  Pröva att möta vinets smak och strävhet med en svart vinbärsgelé, antingen som tillbehör eller nerrörd i såsen.  

  

Merlot

Blandas ofta med andra druvor. 

Kommer från: Frankrike (Bordeaux, Languedoc-Roussillon), Spanien, Italien Östeuropa, Australien och USA.  

Karaktär: Fyllig doft med en kraftfull och lång smak av mörka och mogna bär. Strävheten är ofta mjukare än t.ex. i viner gjorda på Cabernet Sauvignon men det förekommer kraftig strävhet i vissa viner.

Syran är mer framträdande i viner från svalare klimat än från varmare områden. Viner från Bordeaux är strävare än de flesta andra. 

Äts till: Smakrik mat passar utmärkt eftersom vinerna är fylliga, såsom nötkött, vilt och lammkött samt smakrika fågelrätter. Inte för mycket fett i maten om inte vinerna har den kraftigare strävheten från Bordeaux. 

Det går också bra med lite syra i maten, speciellt om vinet kommer från svala odlingsområden, där syran är mer framträdande. Merlot och ost passar bra, gärna krämiga ostar som Brie och Camembert.   

  

Pinot Noir 

Kommer från: Frankrike (Bourgogne, Champagne, Alsace, Loire, Jura) Italien Tyskland, Österrike, Nya Zeeland, USA samt en hel del östeuropeiska stater. 

Karaktär: Varierar stort mellan länder och distrikt beroende på klimatförhållanden. Ofta bärig fruktighet i doften och en smak som varierar från lätt till fyllig och i de flesta fall någonstans där emellan. Det finns en viss strävhet men syran är oftast mer markerad. 

Eftersom vinerna varierar mycket mellan olika distrikt och odlingsområden bör man ta hänsyn till vinvalet beroende på ursprunget.   

Äts till: Mjuka och lätta viner från Bourgogne, Alsace och Tyskland bör inte paras ihop med smakrik mat. 

Kraftigare viner från norra Bourgogne och Nya Zeeland passar bra till kraftig mat såsom vilt.

Låt tillbehör som inte dominerar, potatismos, stekt svamp och kokta grönsaker följa med. Lagom syrlighet såsom lingonsylt, vinbärsgelé eller sås med lite vinäger i, passar bra till syran i vinerna. 

Kyl vinet något och det kan bli en utmärkt dryck till en hel del fiskrätter, bara de inte innehåller alltför mycket syra såsom citronsaft droppad på den kokta fisken.   

  

Syrah (Shiraz)

Blandas ibland med andra druvor. 

Kommer från: Frankrike, Italien, Australien, Sydafrika, Chile, Argentina. 

Karaktär: Druvan ger mörka viner. Både doft och smak innehåller mycket bär och det finns toner av rökighet, pepprighet och choklad. Oftast sträva med hög alkoholhalt och en hel del syra. 

Rhônevinerna på Syrah är lite lättare och inte lika smakfulla, vilket man ska tänka på vid val av maträtt. 

Äts till: Fet och syrlig mat dämpar strävheten och lämpar sig väl, liksom kraftig mat. Vilt med kraftiga tillbehör och grillad mat är också lämpligt. 

Rhônevin kan passa till smakrika fiskrätter, gärna grillade tillsammans med kraftiga tillbehör som dämpar strävheten i vinet. Kyl vinet en aning till 15-18 grader för att framhäva vinets friskhet.  

  

Zinfandel 

Kommer från: USA, Australien, Sydafrika, Nya Zeeland, Chile, Argentina, Frankrike. 

Karaktär: Som bas i rosévin blir den blaskig och söt. Som rött vin varierar kvalitet och egenskaper från omogen, kantig smak till mycket kraftigt vin. 

De lätta har en sötaktig och bärig ton och är mjuka utan mycket syra och med en balanserad strävhet. 

De tyngre vinerna är mycket mörka, doftar och smakar kraftfullt fylligt med mogen bärighet. Trots hög alkoholhalt är syran mjuk men med mer strävhet. 

Äts till: Smakrik mat eftersom vinerna smakar mycket. Tack vare fruktsötman i vinet kan man äta både söt och salt mat.  Bacon och parmaskinka är gott till. Söta gärna såsen eller sätt till lite balsamvinäger. 

Grillat och BBQ blir väldigt bra eftersom de ofta är kryddiga och smakrika maträtter och tillbehör.