kökschefen

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vin & dryckestips Roséviner
E-post Print

 VITA VINER 

Här nedan presenteras de vanligaste druvsorterna som man framställer endruvsvin av och försökt kombinera deras egenskaper med mat som fungerar tillsammans.  

 

Chardonnay 

Kommer från: Frankrike (Bourgogne, Chablis, Champagne) och de allra flesta länder som producerar vin 

Karaktär: Stor variation beroende av växtplats (klimatfaktorer) och lagring (ekfat).  Vin från svalare klimat utan ekfatslagring är lätta, friska och fräscha och har ofta en skarpare syra. De kan påminna om omogna gröna äpplen.  

Vin från varmare klimat har mer smak, är mer fylliga med tropisk fruktighet och ekfatskaraktär och ger ofta smöriga, vaniljaktiga och lätt brända toner. 

Äts till: Friska och fräscha viner passar utmärkt till skaldjur och lättare fiskrätter. Salta rätter med hög syra blir bra. Klassiskt är ju en Chablis tillsammans med skaldjur. 

Fylligare viner passar bra till mer smakrika, kraftfulla riskrätter, rätter på kalv- och fläskkött samt kyckling.  Ett ekfatslagrat vin går bra till grillat, både fisk och kött.  

 

Chenin Blanc

 Kommer från: Frankrike (Loire), Sydafrika (kallas Steen ibland), Australien, Nya Zeeland, USA  

Karaktär: Stor variation beroende av växtplats och kvalitet. De enkla, billiga är ofta ganska neutrala i smaken, rena och friska med hög syra och varierad fruktighet.   

De torra, högkvalitativa smakar betydligt mer och kan ha en mogen, söt fruktighet. Ofta torra, söta och mousserande viner.  

De söta har en gyllengul färg, är ofta halvsöta eller söta men upplevs ofta mindre söta på grund av den friska syran och fruktigheten. 

Äts till: Enkla och billiga passar bra till lättare rätter på fisk och skaldjur, gärna salta och lite syrliga.  De torra och dyrare passar till smakrik mat, gärna med sälta och syra för att balansera vinets höga syra. 

De halvtorra och söta passar utmärkt till syrliga desserter, sorbet, frukt och glass samt salta dessertostar.   

 

Riesling 

Kommer från: Tyskland, Frankrike (Alsace), Österrike, Italien, USA, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. 

Karaktär: Varierar i smak och finns som mycket torra, torra, halvtorra och halvsöta. Ofta oljiga och aromatiska med hög syrlighet. Framträdande petroleumdoft, inslag av honung, aprikos, citrus och äpple. 

Äts till: Torr Riesling passar bra till salt och syrlig mat. Halvtorr, halvsöt Riesling passar bra till kryddstark mat då det dämpar hettan och samtidigt upplevs som torrt.   Rökt fisk, skaldjur, ljust kött och fågel.  

 

Sauvignon Blanc 

Kommer från: Frankrike (Loire, Bordeaux), Sydafrika, Chile och Nya Zeeland. 

Karaktär: Friskhet och fräschör, inslag av fläder, krusbär, svartvinbärsblad och nässlor. Ofta hög syra och kan påminna om gröna äpplen och citron. 

Äts till: Kombinera mat som passar till vinets höga syra och friskhet. Chèvre (getost), skaldjur, grön sparris och många andra primörer. Kokt fisk, såser åt det sura hållet, rökt lax och heta asiatiska rätter.